Новини

6,8 млн.лв. влизат в държавната хазна от глоби, наложени от Агенция Митници

28 разглеждания от 26 ноември 2023 г.

    6,8 млн.лв. са влезли в държавната хазна от наложени от Агенция „Митници“ глоби и санкции от началото на годината до месец септември. В повечето случаи те са за контрабанда. Платените акцизи са в размер на 4,5 млр.лева, по данни на Министерството на финансите.
   
    В този смисъл прилагането на строгите мерки за контрол на пограничните пунктове играе важна роля за недопускане на нелегален внос на акцизни стоки.
   
    В голяма част от случаи става въпрос за пресечени опити за нерегламентиран внос на цигари и тютюневи изделия. Почти ежедневно има съобщения за разкрити нелегални количества.
   
    От началото на годината до момента само на Митническия пункт „Капитан Андреево“, който е най-голямата гранична контролно-пропускателна точка в Европа, са задържани над 1,2 млн. кутии, което е близо 25 млн. къса нелегални цигари.
   
    Въпреки затегнатите мерки, контрабандистите стават все по-изобретателни.
   
    Последните случаи за разкрити количества цигари при опит да се пренесат нелегално през страната ни, за които се съобщава, са във времето от 16 до 18 ноември.
   
    При единия от случаите в товарен микробус са намерени 1327 кутии кутии контрабандни цигари, предназначени за пазара в Недерландия. Нерегламентираното количество е разкрито при отклоняване на превозното средство и проверката му с рентгенова апаратура. При физическата проверка цигарите са извадени от всевъзможни места в превозното средство: от резервната гума, от фабрични кухини в тавана на шофьорската кабина, както и в сак в товарното помещение.
   
    В други четири камиона, превозващи стоки от Турция за страни от Западна Европа, са открити общо 1300 кутии нелегални цигари. Една част от тютюневите изделия са били укрити в черни полиетиленови торби, закрепени на шасито, други във фригоавтомата, във фабрична кухина в тавана на полуремаркето, както и в горните греди на полуремаркето.
   
    На петимата водачи - турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки – тютюневи изделия, през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.
   
    Това са само част от примерите за затегнатия митнически контрол. А това се отразява положително и върху приходите от акциз от тютюневи изделия в държавния бюджет, в който, благодарение на минималния нелегален пазар за първи път през 2022 г. надвишиха 3 млрд. лв., сочат данните от Агенция "Митници". Приходите от акцизи от тютюневи изделия в държавния бюджет формират над 50% от всички приходи от акциз.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
ЕС може да удължи споразумението за стоманата със САЩ, за да избегне мита

58 разглеждания от 16 ноември 2023 г.

    Преговорите по т.нар. Глобално споразумение за устойчива търговия със стомана и алуминий имат за цел да уредят спора от времето на Тръмп, когато САЩ наложиха мита върху вноса на метали от Европа
   
    Европейският съюз обсъжда възможността за временно удължаване на примирието със САЩ по отношение на търговията със стомана и алуминий - перспектива, която би заобиколила преговорите в застой и би избегнала връщането на мита върху трансатлантически износ на стойност до 10 млрд. долара.
    Тези мита ще се възстановят автоматично в края на годината, поради което удължаването би осигурило повече време за постигане на постоянно споразумение преди президентските избори в САЩ през 2024 г., твърдят хора, запознати с обсъжданията в блока.
   
    Преговорите по т.нар. Глобално споразумение за устойчива търговия със стомана и алуминий имат за цел да уредят спора от времето на Тръмп, когато САЩ наложиха мита върху вноса на метали от Европа, позовавайки се на рискове за националната сигурност, на което ЕС отговори с ответни мерки. Двете страни постигнаха временно примирие през 2021 г., което изтича в края на годината.
   
    Миналата седмица дипломатите на ЕС бяха информирани за състоянието на преговорите, включително за процедурата, необходима за удължаване на примирието, заявиха лицата, които говориха при условие, че запазят анонимността си. САЩ по-рано заявиха, че и двете страни са се ангажирали да избегнат връщането на митата, съобщи по-рано агенция Bloomberg.
   
    Като част от временните договорености, постигнати преди две години, САЩ въведоха набор от квоти, над които се прилагат мита върху металите, докато ЕС замрази всички свои ограничителни мерки. Това е създало небалансирана ситуация, която е облагодетелствала САЩ, заяви по-рано ръководителят на търговския отдел на блока.
   
    Предвижда се тези квоти да се основават на исторически търговски потоци, но те са фиксирани, което означава, че значителна част от европейската стомана продължава да бъде облагана с мита, а износителите от континента са обременени с бюрокрация.
   
    Според един от хората преодоляването на този дисбаланс сега е част от текущите дискусии с администрацията на Байдън.
   
    Ако не успее да отстрани асиметрията, ЕС ще бъде изправен пред избора да въведе отново мита върху американските стоки или да се придържа към статуквото, като по този начин ще направи отстъпка пред администрацията на Байдън.
   
    Целта на Глобалното споразумение за устойчива търговия със стомана и алуминий е да се справи с глобалния свръхкапацитет и въглеродните емисии на замърсяващи метали. По първата от тези две цели беше постигнат известен напредък. Споразуменията ще бъдат отворени и за държави със сходно мислене.
   
    Разговорите не са постигнали голям напредък, след като ЕС и САЩ не успяха да сключат политическа договорка на срещата на върха във Вашингтон миналия месец, а времето е малко, като се има предвид колко далеч една от друга са двете страни, посочиха източниците.
   
    ЕС настоява САЩ да предоставят ясен път за премахване на митата и тарифните квоти и това остава основна пречка за постигане на споразумение. Блокът иска от администрацията на Байдън поне да направи квотите по-малко строги, като се има предвид тежестта, която те налагат на европейските компании, казаха лицата.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Външната търговия на България, януари – август 2023

80 разглеждания от 09 ноември 2023 г.

    Търговия с Европейския съюз
   
    През периода януари - август износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.6% спрямо същия период на 2022 г. и е на стойност 37 525.0 млн. лв., а вносът на стоки от ЕС намалява с 0.6% и е на стойност 38 489.2 млн. лева.
   
    През август 2023 г. износът за ЕС намалява с 11.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4 370.9 млн. лв., а вносът намалява с 5.2% и е на стойност 4 480.6 млн. лева.
   
    Най-голям ръст при износа на стоки за ЕС в сравнение със същия период на 2022 г. е отбелязан в секторите „Разнообразни готови продукти, н.д.“ (14.7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (70.9%). Най-голямо увеличение при вноса на стоки от ЕС е отчетено в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“ (16.6%), докато най-голям спад - при сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (66.3%). Данните са според Стандартната външнотърговска класификация.
   
    Търговия с трети страни
   
    Износът на стоки от България за трети страни намалява с 8.5% в сравнение с периода януари - септември 2022 г. и е в размер на 21 802.9 млн. лв., a вносът на стоки от трети страни намалява с 20.7% и е на стойност 28 707.7 млн. лева.
   
    Най-голям ръст при износа на стоки за трети страни в сравнение с периода януари - септември 2022 г. е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (14.2%) и „Машини, оборудване и превозни средства“ (13.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (36.9%). Най-голямо увеличение при вноса на стоки от трети страни е отчетено в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (17.6%) и „Храни и живи животни“ (14.4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (40.2%). Данните са според Стандартната външнотърговска класификация.
   
    Изнесените стоки общо за трети страни и ЕС са в размер на 63 860.5 млн. лв. през периода януари - септември 2023 г., което е със 7.9% по - малко в сравнение със същия период на предходната година, а общата стойност на внесените стоки от трети страни и ЕС е 71 790.5 млн. лв. и намалява с 10.4%.

Коментари

Кокорчо
2023-11-10 14:04:23
  И още по-голям спад ще има. Тея временни правителства като сложиха загубени шефове по митници, които изгониха големите фирми в Румъния и Гърция.
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ се отлага

173 разглеждания от 21 октомври 2023 г.

    реговарящите от САЩ и Европейския съюз не успяха да постигнат споразумения за уреждане на дългогодишни търговски спорове навреме за срещата на върха в Белия дом в петък (20 октомври), предаде "Ройтерс".
   
    Високопоставени представители на администрацията на САЩ казаха, че са отбелязали значителен напредък по търговските въпроси, но е необходима още работа за постигане на споразумения за енергийни субсидии и пазара на стомана и алуминий.
   
    Вашингтон желае ЕС да приложи тарифите за метали към вноса от Китай, а Брюксел отказва да го направи преди едногодишно разследване за спазване на правилата на Световната търговска организация. Това намалява възможността за бързо постигане на договорености. И двете страни казаха, че преговорите ще продължат.
   
    Междувременно САЩ ще запази режима на известно облекчение от митата върху стоманата и алуминия.
   
    Президентът на САЩ Джо Байдън беше домакин на среща с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Чарлз Мишел и Урсула фон дер Лайен, доминирана от дискусии за войната между Израел и Хамас и осигуряване на продължаваща подкрепа за Украйна в нейната вече над 600-дневна битка срещу инвазията на Русия.
   
    "Ние сме по-обединени от всякога", казаха лидерите в съвместно изявление на САЩ и ЕС. Основни теми в него са войните в Близкия изток и на Русия в Украйна, опасенията, свързани с Китай, и усилията за укрепване на икономическата сигурност. Заявена обща цел е да се гарантира сигурен енергиен преход в американската и европейската икономики и засилване на многостранните отношения и международното сътрудничество.
   
    В началото на срещата Байдън отбеляза, че ЕС и САЩ са заедно в подкрепа на Израел и Украйна, но също така ще обсъдят начини за справяне с "нечестно търгувания внос на стомана и алуминий" и минералите от критично значение.
   
    "Понякога имаме различия", каза Мишел. "Ето защо сме тук: да си сътрудничим, да намираме решения, които работят за бизнеса и работниците от двете страни на Атлантическия океан."
   
    В съвместното изявление се казва, че преговарящите са постигнали "съществен напредък за идентифициране на източниците на непазарен свръхкапацитет" и намиране на начини за измерване на интензитета на емисиите на стоманодобивната и алуминиевата промишленост.
   
    Преговарящите се бориха да избегнат възобновяването на митата върху вноса на стомана и алуминий в ЕС от страна на САЩ, наложени от Доналд Тръмп през 2018 г., като в крайна сметка се съгласиха да задържат повишаването на тарифите, докато "продължават да постигат напредък по тези важни цели през следващите два месеца".
   
    Високопоставен служител на администрацията на САЩ каза, че САЩ ще пренасочат тарифните ставки до края на годината, ако е необходимо повече време за разговори, добавяйки: "Ние се ангажираме да осигурим сигурност на нашата индустрия и работници и на нашите партньори от ЕС".
   
    Международният профсъюз на United Steelworkers (USW) приветства ангажимента на администрацията на Байдън да защитава местните работници, вместо "да се преклони пред остарялото мислене за международната търговия и политическия натиск на ЕС".
   
    Ходът от петък възпрепятства възобновяването на тарифите от ерата на Тръмп върху произведените в ЕС стомана и алуминий, които администрацията на Байдън се съгласи да спре в замяна на квотна система. Не става ясно обаче колко време ще бъде дадено на това отлагане.
   
    Администрацията на Байдън спря митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС при условие, че двете страни се споразумеят до края на този месец относно мерки за справяне със свръхкапацитета в непазарни икономики като Китай и за насърчаване на по-екологична стомана..
   
    Същевременно въпросът за възстановяване - или отмяна - на тарифите "за националната сигурност" на Тръмп върху стоманата и алуминия "не е на масата".
   
    Преговорите ще продължат и през следващите два месеца, но Вашингтон вече гледа към двегодишно удължаване на облекчаването на митата. И двете страни за наясно, че да се стигне до сделка през 2024 г. би било много малко вероятно предвид изборите за ЕС в началото на юни и изборите в САЩ през ноември.
   
    Срещата на върха не успя да стигне до споразумение и за намаляване на удара върху европейските производители от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който позволява на минералите от критично значение, добивани или преработени в Европа, да отговарят на изискванията за някои от данъчните кредити.
   
    Европейската комисия прие своите указания за водене на преговори със САЩ за споразумение относно минералите от критично значение през юни т.г. Целта е да се насърчат веригите на доставка между ЕС и САЩ в областта на суровините, необходими за производството на акумулаторни батерии за електрически превозни средства.
   
    Споразумението ще спомогне и за повишаване на производствения капацитет на ЕС в промишлените сектори от стратегическо значение след като само през 2022 г. европейският износ на суровини от критично значение, използвани в този сектор, беше на стойност 8,3 милиарда евро.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Агенция „Митници“ получава част от държавен имот на ГКПП „Капитан Андреево“

168 разглеждания от 18 октомври 2023 г.

    По решение на правителството Агенция „Митници" получава част от държавен имот - публична държавна собственост, който представлява част от сграда и се намира в с. Капитан Андреево, област Хасково.
    Това ще позволи обезпечаването на дейността на митническата администрация с подходяща материална база на ГКПП „Капитан Андреево", необходима за изпълнение на възложените функции. По силата на Закона за митниците митническите органи осъществят надзор и извършват контрол върху стоките, превозните средства и лицата на територията на Република България.
    Досега частта от имота е стопанисвана от Българската агенция по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните, като правото на управление се отнема поради отпаднала необходимост.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Световната търговска организация намали прогнозата за световния стокооборот

198 разглеждания от 15 октомври 2023 г.

    Глобалната търговия със стоки ще расте с по-малко от половината от темповете, предвидени преди шест месеца, съобщи Световната търговска организация, цитирайки инфлацията в САЩ и Европа, продължителната война в Украйна и бавното възстановяване на Китай.
   
    Базираната в Женева институция заяви, че очаква обемът на търговията със стоки през 2023 г. да се увеличи с 0,8% спрямо миналата година, в сравнение с прогнозата си за април за ръст от 1,7%, според доклад, публикуван в четвъртък. Това е доста под средния годишен ръст от 2,6%, регистриран след световната финансова криза.
   
    „Забавянето на търговията изглежда е широкообхватно, включвайки голям брой страни и широк спектър от стоки, по-специално определени категории производства като желязо и стомана, офис и телекомуникационно оборудване, текстил и облекло“, каза СТО. „Инфлацията, високите лихвени проценти, поскъпването на щатския долар и геополитическото напрежение допринасят за това.“
   
    След ръст от 3% през миналата година търговията със стоки през първата половина на 2023 г. е намаляла с 0,5% спрямо година по-рано, се казва в доклада, като се очаква само „скромно увеличение“ през месеците до декември. Едно изключение са пътническите превозни средства, чиито продажби са се увеличили през 2023 г.
   
    „Прогнозираното забавяне на търговията за 2023 г. е причина за безпокойство поради неблагоприятните последици за жизнения стандарт на хората по света“, каза генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала. „Глобалната икономическа фрагментация само би влошила тези предизвикателства.“
   
    За 2024 г. прогнозата на СТО за растеж на търговията със стоки е 3,3%, почти непроменена спрямо април. Това би надхвърлило очакваното увеличение на глобалния брутен вътрешен продукт от 2,5%. Рисковете за текущата перспектива се „считат за равномерно балансирани“, каза СТО в доклада от четвъртък, промяна от април, когато се казва, че „рисковете за прогнозата са наклонени в посока надолу“.
   
    Въпреки че имаше някои първоначални признаци на икономическа фрагментация - отразено в намаляващия дял на междинните стоки в световната търговия - СТО каза, че промяната не означава драматична промяна към деглобализация

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Вносът и износът се свиват за осеммесечието

190 разглеждания от 12 октомври 2023 г.

    През периода януари - август 2023 г. износът и вносът на България се свиват спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт.
   
    За осеммесечието от страната са изнесени стоки за 56.8 млрд. лв., със 7.6% по-малко, отколкото през същия период на предходната. Вносът е за 63.9 млрд. лв., или с 8.8% по-малко.
   
    Износът на стоки към трети страни намалява с 9.5% до 19.3 млрд. лв., като само през август спадът е с 40 на сто. Спадът на вноса за осеммесечието е с 18.9%, а стойността му е 25.4 млрд. лв.
   
    Данните сочат, че вносът от Русия е намалял с 52% до 3.9 млрд. лв., но тя остава сред водещите търговски партньори. Стойността на внесените оттам стоки е втора по размер след вноса от Турция и по-голяма от вноса от Китай. Стойността на вноса от Украйна също спада значително - с 44% до 1.2 млрд. лв. спрямо миналата година. Износът за Украйна остава приблизително на миналогодишното равнище - 1.2 млрд. лв.
   
    Данните за търговията със страните от ЕС към август 2023 г. ще бъдат публикувани на 9 ноември.

Коментари

мистър сенко
2023-11-03 11:05:53
  Ще се свива не ми и още ще се свие. С този шеф на Агенция митници с неадекватни заповеди и калпави назначения за шефове на регионални митници всичко големи фирми ще избягат в Румъния и Гърция.
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Българските и турските митници ще си сътрудничат при въвеждането на новата транзитна система

288 разглеждания от 27 септември 2023 г.

    На 26.09.2023 г. директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев се срещна с Мустафа Гюмюш - директор на генерална дирекция „Митници“ към Министерство на търговията на Република Турция. Двамата ръководители подчертаха доброто сътрудничество между митниците на съседните държави и традиционния активен диалог между тях.
   
    Паралелно със срещата на високо ниво в Централно митническо управление се проведоха и експертни разговори с участници от двете институции и посолството на Република Турция. Основна тема на обсъжданията бе Фаза 5 на международната система за транзит NCTS, която българските митници вече внедриха успешно в края на август, а турските митници планират да пуснат в реална експлоатация в края на ноември тази година. Експертите от двете страни обмениха полезен опит и се договориха тясното сътрудничество по темата да продължи до внедряването на системата и в Турция.
   
    България е сред осемте държави в ЕС, които вече са внедрили новата фаза на транзитната система. Благодарение на активната комуникация с бизнеса и добрата подготовка системата е въведена в реална експлоатация без трудности в края на август. Анализ на тридневния период след старта й показва повишена производителност на системата в сравнение с периода преди внедряването. Системата NCTS е една от първите митнически информационни системи на ЕС и днес обединява 36 държави, включително Турция. Чрез размяна на електронни съобщения NCTS и нейните национални приложения гарантират движението на товари под режим „транзит“, т.е. при обезпечение на митническите и данъчните задължения и при ясен маршрут, с конкретни точки на преминаване. Очаква се фаза 5 на NCTS да заработи във всички държави до края на 2024 г.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Отрязаха частните лаборатории от контрол на храните по границите

244 разглеждания от 26 септември 2023 г.

    По българските гранични пунктове само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса на храни в ЕС и тази дейност няма да може да се превъзлага на частни компании. Това приеха депутатите днес на първо четене по предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България".
   
    Никой не се изказа против, единствено Тошко Йорданов от "Има такъв народ" предложи измененията да влязат в сила едва след като Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) изгради необходимия капацитет за това.
   
    Целта на законопроекта е да се ограничи възможността по външните граници на ЕС нови частни субекти да приватизират дейността по лабораторните анализи, подобно на фирмата "Евролаб 2011", действала на пункта "Капитан Андреево" и поставяла сигурността в страната и в целия ЕС в опасност, се казва в доклада на Комисията по земеделието и храните, която е водеща за законопроекта.
   
    При управлението на кабинета "Петков" избухна скандал, от който се разбра, че преди десет години държавата е предоставила монопола върху тази дейност на частна компания, губейки по около 200 млн. лева годишно от приходи.
    Граничните пунктове са обекти на националната сигурност и осъществяването на този контрол от частни лица е порочна практика, смятат вносителите.
   
    Вносителите се мотивират и с това, че частните акредитирани лаборатории могат да действат извън граничните пунктове, а и в момента граничният фитосанитарен контрол се осъществява единствено от БАБХ.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Агенция „Митници“ публикува данни за вноса и износа на зърнени култури

289 разглеждания от 22 септември 2023 г.

    Агенция „Митници“ започна публикуването на данни за вноса и износа на зърнени култури на седмична база. Справката е достъпна на интернет страницата на Агенция „Митници“ в секция Публични регистри – Митнически публични регистри на адрес: https://customs.bg/wps/portal/agency/home/public-registers/customs-public-registers
   
    Данните за всяка изминала седмица (четвъртък до сряда) ще се публикуват всеки четвъртък и ще обхващат вноса от и износа към трети страни на:
    - Пшеница,
    - Царевица,
    - Семена от репица,
    - Семена от слънчоглед,
    както и изчислени средни цени на внос и износ за периода.
   
    Регулярното публикуване на данните е в изпълнение на ангажимента, поет от министъра на финансите Асен Василев в процеса на преговори със земеделските производители. На 19.09.2023 г. той обяви, че тези данни ще се публикуват от Агенция „Митници“, за да няма възможност за спекула и дезинформация в сектора и българските земеделци да са наясно на какви актуални цени се внасят или изнасят четирите култури.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!