Crown Agents постигнаха нещо уникално в митниците

добавено: 27.10.2005 г.

Дейвид Смит, Програмен мениджър, Crown Agents
Интервю на в-к ПАРИ и Econ.bg

Готови сме да продължим да работим и след приемането ви в Eвропейския съюз

    Господин Смит, каква е оценката ви за резултатите от проекта с българските митници?

    Дейвид Смит: В Crown Agents сме изключително горди от програмата в България и резултатите, които постигнахме. Увеличението от 100% на приходите в агенция Митници е изключително постижение и сме доволни, че допринесохме за този резултат.

    В какво се състои приносът на Crown Agents за увеличаването на приходите на българската митническа администрация?

    Дейвид Смит: Нарастването на митническите приходи, откакто започна нашата програма през 2002 г., е драстично. Разбира се, има и външни фактори и в момента ние изследваме макроикономическата среда, за да ги установим. Очевидно е обаче, че част от тези фактори имат негативно влияние върху постъпленията. Според мен най-голямата причина за повишаването на приходите е деклариране на по-реалистична оценка на стоките от търговците и по-коректните класификации. Доказателство за това е моменталното 18-процентно увеличение на приходите, след като мобилните екипи започнаха да функционират. Търговският обем е реално увеличен, но и степента на съгласуване е много по-добра. А това води до наличието на по-големи количества и стойност.

    На българските митници им предстои да поемат администрирането на акцизите. Какъв ще бъде приносът ви?

    Дейвид Смит: Crown Agents вече имат екипи, които работят върху контрола на основните рискови стоки, като например тютюн и алкохол. С наближаването на присъединяването към ЕС българското правителство е задължено да продължи да увеличава акцизните такси, за да постигне по-голяма хармонизация със средното ниво в ЕС. Това допълнително ще увеличи напрежението върху регулаторните агенции, които контролират режимите, включително и условията за безмитните зони.

    Бихте ли използвали свършеното тук като успешен модел, който да се приложи в други страни?

    Дейвид Смит: Би било погрешно, ако кажем, че един успешен продукт просто може да се вземе и да се внедри непроменен на друго място. Все пак смятам, че сме постигнали нещо в България, което е уникално и може да послужи като базов модел за програми в други страни, особено в такива, които са пред присъединителен процес.

    Българският опит ли е причината Румъния да прояви интерес към вашите услуги?

    Дейвид Смит: Този въпрос трябва да зададете на румънците. Няма съмнение обаче, че резултатите, постигнати в България, получиха широко международно внимание и привлякоха значителен интерес в редица други страни.

    Договорът ви в България изтича в края на 2006 г., каква е вероятността той да бъде продължен?

    Дейвид Смит: Това е въпрос за българското правителство. Периодът веднага след приемането ще бъде ново предизвикателство и Crown Agents са готови да съдействат.

    Как ще коментирате практиката с всяка смяна на правителството да се назначава нов директор на агенция митници в България?

    Дейвид Смит: Crown Agents са много доволни от работата си с висшето управление на митниците, което ръководи агенцията от 2002 г. С него беше постигната стабилност в митниците. Назначаването на какъвто и да било управленски пост обаче е изцяло въпрос на решение на българското правителство.

    Какъв ще е ефектът върху имиджа на българските митници от убийството на висш митнически служител и разкритията за негови връзки с босове на контрабандата у нас?

    Дейвид Смит: Убийството на всяко митническо лице е ужасно нещо и Crown Agents изразява съболезнованията си на семейството на г-жа Шинка Манова. От гледна точка на митниците е важно да се демонстрира ангажираността подобни събития да не отклонят агенцията от нейните задачи и отговорности. Всички други въпроси, свързани със самото убийство, са въпрос на разследване и би било напълно неприемливо Crown Agents да коментират въпроса.

    Ще бъдете ли спокоен за външните граници на европа след 2007 г., когато се очаква България да стане член на ЕС?

    Дейвид Смит: Като граждани на ЕС винаги трябва да сме загрижени за външните граници, независимо дали във връзка със сигурността на нашите граждани или по отношение на ефективното функциониране на вътрешния свободен пазар. ЕС е развиваща се организация още от първото разширяване на съюза през 1973 г. и приемането на България е следваща стъпка от този процес. Както винаги, това носи и рискове, и полза. Но аз съм убеден, че с помощта на партньорите си от ЕС България ще поемем отговорностите си по отношение на външните граници с нужния професионализъм.

   

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!